Powered by Smartsupp
Producenci
Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost

Jak szybko i ekonomicznie sprzątać w restauracjach?

Jak szybko i ekonomicznie sprzątać w restauracjach?

Sprzątanie w lokalu gastronomicznym może być ekonomiczne i łatwe jeśli tylko odpowiednio dobierzemy środki czyszczące i przeszkolimy pracowników.
Środki czyszczące ELIT pomogą wyczyścić każdy obszar w restauracji, pizzeri czy barze. Nadają się zarówno do codziennego sprzątania jak i okresowego mycia.

DOBRA PRAKTYKA HIGIENICZNA I PROFESJONALNE ŚRODKI CZYSTOŚCI ELIT: KLUCZ DO UTRZYMANIA CZYSTOŚCI

Każdy lokal gastronomiczny, niezależnie od jego wielkości, ma obowiązek wdrożenia systemu GHP, czyli Dobrej Praktyki Higienicznej. Jest to zestaw zasad i wytycznych stworzonych specjalnie dla danego miejsca, takiego jak restauracja, kawiarnia, stołówka czy bar, którego celem jest zapewnienie wysokiego poziomu bezpieczeństwa żywności na wszystkich etapach produkcji. Funkcjonowanie GHP jest jedną z kluczowych kwestii sprawdzanych podczas kontroli sanepidu.
Dobra Praktyka Higieniczna powinna stanowić podstawowy punkt odniesienia dla pracowników podczas sprzątania lokalu. System ten zawiera szczegółowe instrukcje i procedury, które mają zapewnić higienę na każdym etapie przygotowywania i podawania potraw – od prawidłowego mycia rąk po harmonogram mycia i dezynfekcji lokalu.

Harmonogram sprzątania w lokalach gastronomicznych

Kluczowe dla utrzymania czystości i higieny w kuchni jest regularne sprzątanie i dbałość o porządek w miejscu pracy. Za ten aspekt odpowiadają pracownicy kuchni, którzy powinni być odpowiednio przeszkoleni i mieć dostęp do właściwego sprzętu do utrzymania czystości.
W utrzymaniu czystości na właściwym poziomie pomocne są harmonogramy.

Codzienna praca (w trakcie produkcji żywności):

• Przestrzeganie wytycznych GHP i GMP.
• Utrzymanie higieny osobistej: noszenie czystych ubrań ochronnych, mycie i dezynfekcja rąk.
• Bieżące mycie naczyń, garnków, przyborów kuchennych oraz sztućców. Można użyć np. wydajnego płynu ELIT LEMON GRASS, lub bardzo wydajnego koncentratu ELIT 532
• Usuwanie resztek tłuszczu do odpowiednich pojemników.
• Wyrzucanie odpadków do odpowiednich koszy.
• Przechowywanie środków czystości w przeznaczonym do tego miejscu.

Po zamknięciu lokalu lub po zakończeniu zmiany:

Przed sprzątaniem należy zabezpieczyć produkty spożywcze, umieszczając je w oznaczonych i zamkniętych pojemnikach. Po oczyszczeniu, mniejsze urządzenia powinny być odłączone od prądu i schowane. Należy dokładnie umyć i w miarę możliwości zdezynfekować wszystkie używane przybory, naczynia i urządzenia. Szczególną uwagę trzeba zwrócić na wszystkie powierzchnie, na których mogły pozostać zabrudzenia, tłuszcz czy resztki jedzenia, które stanowią pożywkę dla bakterii, grzybów i szkodników. Do mycia powierzchni stosujemy odpowiednie detergenty, które następnie spłukujemy czystą wodą.
Do mycia wszystkich wodoodpornych powierzchni można wykorzystać gotową do użycia piankę ELIT 145, która doskonale usuwa także tłuste zabrudzenia lub piankę ELIT 142 do usuwania lekkich, świeżych zabrudzeń.

Codzienne czynności (po zakończeniu zmiany lub na koniec dnia):

• Mycie podłóg w całym lokalu. Wszystkie wodoodporne okładziny podłogowe można umyć przy pomocy płynu ELIT 407 ECO. Ten przyjazny środowisku preparat składa się w 97% z naturalnych składników. Jest uniwersalny i nadaje się do czyszczenia podłóg, ścian, mebli i elementów wyposażenia. 
• Opróżnianie koszy na śmieci.
• Czyszczenie umywalek, zlewów i baterii. Do mycia sanitariatów można wykorzystać gotową do użycia piankę ELIT 141, która usuwa osady mineralne i zabrudzenia z resztek organicznych.
• Mycie i dezynfekcja stołów i blatów roboczych. Najszybszym sposobem na wykonanie czynności mycia i dezynfekcji jest wykorzystanie środka GERMEX A. Ten płyn w jednym cyklu mycia czyści i dezynfekuje powierzchnię. Można też wykorzystać gotowy do użycia preparat GERMEX SPRAY NEW. Wystarczy spryskać nim umyte wcześniej powierzchnie, a następnie zneutralizować wodą.
• Sterylizacja desek do krojenia i noży.
• Mycie urządzeń do obróbki wstępnej. Wszelkie urządzenia wykorzystywane w kuchni można na bieżąco szybko przemyć pianką ELIT 145, która świetnie nadaje się do usuwania tłustych zabrudzeń i innych zanieczyszczeń powstałych z produktów spożywczych.
• Wymiana folii aluminiowej na kuchenkach gazowych i grillach.
• Czyszczenie grilli, płyt grzewczych, garnków. Aby szybko i dokładnie wyczyścić przypalenia i zwęglone resztki tłuszczu najlepiej zastosować gotową do użycia piankę ELIT 513. Wystarczy spryskać pianką czyszczoną powierzchnię, a następnie ją przetrzeć. 
• Mycie kostkarek do lodu.
• Pranie odzieży ochronnej.

Po zakończeniu tych czynności należy zadbać o czystość sprzętu do sprzątania, w tym pranie ścierek w temperaturze 95°C.

Czynności okresowe:

Regularna dezynfekcja urządzeń oraz dokładniejsze czyszczenie powierzchni są również istotne i powinny być wpisane w harmonogram.

Raz w tygodniu:

• Mycie i dezynfekcja urządzeń chłodniczych i mroźniczych. Do gruntownego mycia warto wykorzystać GERMEX A, który w jednym cyklu umyje i zdezynfekuje powierzchnię.
• Odkurzanie podłóg, mebli i sprzętów.
• Czyszczenie zabrudzeń na ścianach. Do czyszczenia wodoodpornych ścian można wykorzystać uniwersalny, ekologiczny płyn ELIT 407 ECO. Preparat czyści i odświeża powierzchnie oraz nadaje im przyjemny, delikatny zapach.
• Czyszczenie odpływów. Aby odpływy zawsze były drożne, warto profilaktycznie, raz w tygodniu stosować ELIT 103 UR. Jest to preparat, który rozpuszcza wszelkie zatory powstające z substancji organicznych i resztek papieru.
• Mycie drzwi i dezynfekcja klamek. Aby szybko i dokładnie wykonać tą procedurę wystarczy użyć gotowego do użycia sprayu do dezynfekcji GERMEX SPRAY NEW


Raz w miesiącu:

Tłusty osad, który gromadzi się na urządzeniach gastronomicznych, wymaga czyszczenia przynajmniej raz w miesiącu, aby zapobiec pogorszeniu stanu urządzeń.
Do gruntownego czyszczenia tłustych zabrudzeń warto użyć środka o silnym działaniu. Skoncentrowany preparat ELIT 545 STRONG poradzi sobie z każdym tłustym nalotem.
Czyszczenie powierzchni ze stali nierdzewnej
Większość powierzchni na zapleczu kuchennym, w tym urządzenia, blaty i meble, wykonana jest ze stali nierdzewnej ze względu na jej trwałość, bezpieczeństwo w kontakcie z żywnością i łatwość czyszczenia, co spełnia wymogi HACCP.
Zasady pielęgnacji stali nierdzewnej:
• Codzienne zabrudzenia można usuwać wilgotną ściereczką lub miękką gąbką.
• Do czyszczenia stali nierdzewnej nie należy używać szorstkich przedmiotów, takich jak druciaki.
• Stosuje się łagodne detergenty o uniwersalnym przeznaczeniu. Doskonale sprawdzi się przy tej procedurze ELIT 145
• Stal szczotkowaną czyścimy zgodnie z kierunkiem szlifów.
• Regularne stosowanie środków do polerowania i nabłyszczania stali pomaga utrzymać nieskazitelny wygląd i konserwację powierzchni.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

CHSESZ ZAMÓWIĆ PREPARATY ELIT?
Zadzwoń! 12 346 95 95

lub zamów on line - linki do produktów znajdziesz poniżej. 

Preparaty ELIT do bieżącego mycia i dezynfekcji dla gastronomii

ELIT 142 – do mycia i odświeżania wszystkich wodoodpornych powierzchni
ELIT 102 – do mycia i pielęgnacji mebli i powierzchni drewnianych
ELIT 145 – do bieżącego czyszczenia tłustych zabrudzeń i wszelkich powierzchni wodoodpornych w kuchni
ELIT 141 – do bieżącego mycia sanitariatów
ELIT 407 ECO – przyjazny środowisku środek myjący do czyszczenia podłóg, ścian, wyposażenia i akcesoriów
ELIT 513 – do czyszczenia przypaleń na grillach, garnkach, piekarnikach itp.
GERMEX SPRAY NEW – gotowy do użycia środek do dezynfekcji

Preparaty ELIT do okresowego i gruntownego mycia dla gastronomii 

ELIT 545 STRONG – do usuwania silnych, tłustych zabrudzeń
ELIT 103 UR – do udrażniania odpływów
GERMEX A – skoncentrowany preparat do jednoczesnego mycia i dezynfekcji powierzchni.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl